Title

November 03,2019

Какво е Кундалини:

Кундалини е енергия. Има няколко значения на думата .Някъде отбелязват произхода на думата от “Kunda” което означава серпентина. Други текстове описват  произхода от думата “Kundal” която  на Санскрит означава дълбоко място , ямка, кухина.  


 Кундалини е спяща но мощна  енергия в човешкия организъм. Намира се в основата на гръбначния стълб. В мъжкото тяло това е пиринеума, а в женското тяло това е основата на матката. Това е малка жлеза и е известна още като първа или “Mooladhara” чакра.

Кой може да събуди Кундалини енергия и какво се случва.

Кундалини енергията е една но при различните хора тя има различни проявления минавайки през различните физическите центрове наречени чакри. Първоначално на общо инстинктивно ниво, а след това и по  по-неуловим начин.

Най-рафинираното проявление на енергията във нейната висота и фино ниво на вибрация представлява издигането на човешкото съзнание до най-високите  му възможности. Това е креативна енергия. Енергия на  себеизразяването. Със събуждането на Кундалини  започва трансформацията. Повече по отношение на нашият начин на изразяване и възприемане от колкото на промяна на нашите религиозни, политически или философски възгледи.

Със събуждането на Кундалини  мисълта и начина на мислене се променя. Променят се и привързаността както и  приоритетите. Тялото се променя. На клетъчно ниво преминава регенерация. Възможно е да се промени както гласът така и миризмата поради факта че Кундалини енергията преминава през жлезите с вътрешна секреция или хормоналните центрове в тялото известни като Чакри.

       Какво още е необходимо да се за да може пълноценно и по най –добрия начин да се използва потенциала на Кундалини енергията. Известно е че в човешкото тяло съществуват така наречените енергийни канали които в йога се наричат Нади. Според Тантра  в човешкото тяло съществува мрежа от  72000 Нади по които тече обмен на енергията. Най значимите за свободното преминаване на жизнената енргия са 3 – Ида , Пингала и Шушумна.

Шушумна е централна и започва от оснвата на гръбначния стълб и се издига вертикално нагоре до короната на главата. Ида, женската нади или свързаната със съзнанието , започва от същото място и се „увива“ от лявата страна на гръбначния стълб а Пингала, мъжката свързана със материята, от дясно. Мястото където се срещат трите Нади е  третото око, Аджна чакра както е известна или Епифизата.

Практикувайки Пранаям или дихателни упражнения тези енергийни канали се балансират така че Кундалини енергията безпрепятствено да достигне до мозъка.

За Практиките по Кундалини йога и какво трябва да знаете. 

Практиките в Кундалини йога се наричат „Sadhana”-Садана. Най доброто време за първа практика е 5.30ч. сутринта когато всички живи същества все още спят и всичко е притихнало.


Практиките в Студио Sofi’s House започват в 7.30 ч, Желателно е да се пази мълчание и да не се разговаря преди практиката. Вземете студен душ или завършете със такъв. Можете да използвате органично олио за тяло преди да вземете душ.

Не е препоръчително да се закусва преди практиката. Пийте вода стайна температура.

Практиките включват раздвижване и събуждане на тялото- лек сет от асани подходящи както за начинаещи така и за напреднали. Продължителността е около 10.мин.

Следва практикуване на определена“ Крия „ или сет от позиция на тялото и ръцете, мудри( комбинации които се изпълняват с пръстите на ръцете) , мантри( пеене или повтаряне на ум) и пранаям( дихателни упражнения). Продължителността на около 30 мин.

Следва лека релаксация след което следва медитация. Продължителността от 11 до 22 мин.

Медитацията може да бъде тиха или със съпровод на мантра.

Практиката завършва със отпускащ танц който освобождава всички емоции и зарежда с положителна вибрация или пеенето на манта. Края на практиката е 8,45 ч.

Вечерните практики са от 18.00 до 19,30 ч

Всички практики се изпълняват в подходящо свободно леко облекло. Препоръчително е да е бяло. Практикува се с боси крака.

Студиото е обзаведено с подходящи материали за практиките като йога мат, възглавници за медитация, одеяла и др. необходими за една практика.