Меркурий- митове и легенди

June 18,2019
Aстрономично Меркурий е относително бързо движеща се планета. Tя  никога не се отдалечва на повече от 28 ° от Слънцето  погледнато от  Земята, което означава, че може да бъде наблюдавана  само за сравнително кратки периоди. За това в древни времена  Меркурий е бил характеризиран като уклончив, неуловим и ненадежден и тази идея е останала в нашата астрологична  интерпретация и до днес.

В митологията  той е римският Бог Меркурий , бързоногият пратеник на боговете,който има паралел и в много други култури - Койот в Северна Америка,  Локи и Один от скандинавската митология .

Гръцкият еквивалент на Меркурий е Хермес, дете на Зевс и нимфата Майя. Адепт с ръцте си и добър занаятчия , той създава първият музикален инструмент- лира, изработена от черупка на  костенурка , върху която той импровизира . Също така опитен в измамите и шегите , второто му приключение е да си направи шега като открадне стадото на Аполон - донесено пред Зевс за опрощване на вина. След като първо отрича  това, което е направил, след откриването на добитъка, той е принуден да сключи мир с Аполон, като му  предложи лирата си. В отговор , Аполон му предоставя ролята на вестителя, а Хермес приема мястото си като пратеник на боговете и водач на душите в подземния свят. Като „водач на душите “, той може  да се движи свободно между трите свята - височините на планината Олимп,царството на хората и  подземното царство в дълбините на Хадес.

В нашата рождена карта,  Меркурий заема същата функцията на „пратеника“, която неговият митичен колега изпълнява. Затова той описва всички процеси, които се занимават  със събиране на данни и информация, тяхното обработванекомуникацията с другите. Меркурий в картата ще ни разкаже  как човек обработва  информацията чрез възприемане на света около него и как може да сподели това знание, чрез реч,  писане или всъщност всяко средство, което позволява пренасянето и . Меркурий предлага връзка или той е свързваща функция, показваща как комуникираме и как взаимодействаме със света около нас.

По този начин Меркурий управлява нашето средство за изразяване и реч , възприятията или преживяванията, които ще помагат  или ще пречат  на комуникацията ни .Думи, символи и знаци от всякакъв вид  са под управлението на  Меркурий, като медия, чрез която се предоставя информация , и като преводач който првежда и дава информация на не разбиращите езика.

Образованието идва под егидата на тази планета, особено началните или елементарни етапи на този процес, където фокусът е придобиването на основни знания. Меркурий в картата ще  опише нашия опит в училище и началното обучение, като ни посочва как ние учим най-добре и каква среда трябва ,за да ни да ни подкрепи  в нашето начално образование. Училища, колежи, учители, библиотеки, справочници, речници, енциклопедии, хартия, химикалки, списания, периодични издания  са  в областта на Меркурий.

 Както се вижда от мита за Хермес, нашият астрологичен Меркурий може да премине границите  и е свързан с пътуване, по-специално  с „кратки“ пътувания, чиято продължителност  разбира се, зависи от конкретната дефиниция на лицето за „кратко“.  Като патрон на пътниците ,Хермес обикновено се изобразява със широкополата  шапка на пътешественика наметало и крилати сандали, което отразява ролята му на „бог на движенеието” - всъщност, в древността В Гърция на кръстопът е  бил поставян „хермозен“ камък, към който под формата на стълб, или на купчина камъни,  всеки пътешественик е добавял своя камъккогато минава, почитайки Хермес в лицето му като бог на късмет.

Вследствие на това Меркурий управлява всички форми на „краткотраен транспорт“ - автобуси, влакове, трамваи, коли и т.н., както и пътища и железопътни линии. Означава движение и мобилността и идеята за преминаване от  точка А към  точка Б. И  Защото той се занимава с комуникацията, също така урежда пощенски служби, писма, пратки, куриери, медии, телефони и мобилни телефони (двойно Меркуриански за това, че са телефони и за това че са мобилни )

В Хермес намираме и бога на търговците и търговията и нашият астрологически Меркурий управлява търговията, покупката и продажбата, пазарите,магазини и всички форми на търговия, агенция или обмен.

Може би  любопитсвото и любознателноста  присъща на децата и младежите е връзката на Меркурий с младежкия елемент, и  асоциацията му  с деца и млади хора. Когато Меркурий (или Близнаци, като един от два знака, които той управлява)  е силен  в една карта, често  там има елемента на  "Питър Пан" – младостта  характеризираща се с а любопитство и любознателност Където и да е Меркурий в картата там ние  сме гладни за знания и информация, там се  нуждаем от разнообразие, промяна и пространство за движение - често сме неспокойни, както психически, така и физически.

В гръцката митология Хермес е бил многофункционален както занаятчия, така и тарикат. От тук  нашият астрологичен Меркурийи  показва къде в картата ще прилагаме остроумие и хитрост . На по-дълбоко ниво можем да видим тази функция на Меркурий  да носи чувството за двойственост - Меркурий предполага чувство за двусмислие. Отчасти можем да проследим това обратно към ролята на гръцкия Хермес като мошенник и  и магьосник - той носи изцелението  със своя  кадуцей с две преплетени  змии, напомнящи за интеграцията на мъжките и женските полярности и подсказващи силата му да  обедини противоположните елементи.

В тялото Меркурий управлява белите дробове, функционирането на нервната система, което е под съзнателен контрол, ръцете  и тънките черва.В  мунданната астрология Меркурий е свързан с младите хора, образователната система, училища и учители. Също и  транспортната система и  всички аспекти на търговията.

В своите позитивни прояви, той се представя като бързо мислещ, комуникативен, рационализатор, духовит и забавен, любознателен. Но  може да бъде повърхностен, нетърпелив, уклончив и неясен, неспокоен, непоследователен, променлив.

По време на неговото  ретроградно движение  е полезно да медитирате. Да преосмислите положението си в живота. Намерете време за почивка и релакс. Обърнете внимание на детайлите. Бъдете по търпеливи и последователни. Насочете усилия за завършване на проекти, но се въздържайте от започване на  нови такива. Подредете документацията си, почистете къщата си, отървете се от ненужни вещи. Бъдете внимателни какво говорите, какво пишете и подписвате. Не давайте обещания ако не е наложително Редактирайте каквото сте написали, преговорете каквото сте научили.

Въздържайте се от покупки на техника, автомобили. Дните на ретрограден Меркурий са  неподходящо време за подписване на договори и споразумения.

И всичко изброено  е препоръчително! Възможно е Вие самите да сте родени с ретрограден Меркурий- тогава за Вас важат други правила.

Съобразете се и със неговото стационарно положение което предхожда и следва ретроградният период. Тогава особено осезаемо се усеща неговото влияние.

Меркурий ще бъде стационарен  и ще влезе в „сянка” на   23°57” в знака на Рак на 20 Юни 2019.

Ретроградното  си движение ще започне на  4° 28”  в знака Лъв  на 07 Юли 2019 и  ще продължи  до  31 Юли/ 01 Август в зависимост от часовата зона, когато той ще се възвърне до 23°57” В Рак .

Стационарната  фаза и излизането му от „сянката”  в директното си движение ще бъдат до 15 Август 2019.

Sofi