Title

March 06,2020

Астрономическият Нептун е ярко синя планета с поне осем луни. Той е около четири пъти по-голям от Земята и, подобно на Юпитер, Сатурн и Уран, Нептун има атмосфера, натоварена с облак, която е богата на водород. Под спокойната повърхност и красив външен вид, светът на Нептун е едновременно враждебен и бурен. Огромни количествата лед го правят фригидно място с някои от най-ниските температури  в слънчевата система - до минус 2200 С. Ветровете, ожесточени като тези на Юпитер, духат със скорост до 1,120 км.ч. Голямата тъмна точка на Нептун е гигантска буря с размерите на Земята, която се движи около планетата за 18.3 часа. Нептун има 18-часов ден и той получава само 3% слънчева светлина в сравнение с  Юпитер. На Нептун са необходими 165 години, за да орбитира Слънцето. Този небрежен цикъл означава, че прекарва средно 14 години във всеки знак на зодиака. Откриването на Нептун е заобиколено от объркване - подходящо! Приетата дата е 1846 г., но според Никълъс Кампион Нептун е бил забелязан от Галилей още на 28 декември 1612. Големият астроном отбелязва наличието на далечен небесен обект.и осъзнава, че нещо толкова отдалечено вероятно ще бъде или звезда, или, може би луна на Юпитер. Минават два века преди Джон Куш Адамс, млад английски астроном, да заподозре, че отклоненията в орбитата на Уран могат да бъдат причинени от наличието на друга планета. Поради младостта си и относителната липса на опит, астрономическата общност не взима на сериозно Адамс, оставяйки вратата на възможностите широко отворенаИсторически, ако Уран е свързан с влиянието на радикална промяна,  пристигането на Нептун е приведено в съответствие с неговите последствия.Ако Уран подтиква хората към преместване в големите градове, урабизация, технически прогрес и независимост, то тя идва на много висока цена. Характерна особеност на тази ера е нарастващата осведоменост за хуманитарните и социалните въпроси. В отговор на несъгласието на средната класа, влиянието на кръгове от висша класа, като култура и политика, постепенно стават по-достъпни. Комунистическият манифест е публикуван през 1848 г.  Развитието на фотографията - за първи път изображенията са били произведени технически. Филантропията и евангелизмът процъфтявават. Докато политиците и филантропите изтъкват тежкото положение на „бедните“, практическия напредък в медицината  е подтикнат от епидемии от болести, които се разразяват в бедните домове. Разработването на упойки отваря нови възможности за операции и лечение. Ако халюциногените и опиатите също предоставят незаконен път за бягство от реалността, то религията предлага паралелен и еднакво примамлив път. 1848 г. се смята за начало на съвременния спиритизъм, след предполагаеми свръхестествени прояви в дома на сестрите Фокс в Ню Йорк.

Пристигането на Нептун съвпада с морска промяна в ролята на самото море. За векове пътуването по вода е било опасно начинание, предприемано главно за война, търговия или проучване. През 19-ти век с парната мощност започва да се откриват отдалечени части от земното кълбо, като Австралия и Америка, за по широки маси  от хората. Като разширяване на възможността за всякакви приключения и начинания, морските пътувания стават удобно и евтино средство за транспортиране на отпадъците на обществото като осъдените , така и  на бедните в търсене на по добър свят.  По един или друг начин, ефектът от това бързо увеличаване на миграцията скоро започва да размива границите на „дома“. В много страни морският град, бивш дом на рибари, започва да приема ново значение и блясък, като курорт за отдих. В епоха, когато социалните граници вече се размиват,  плажът става мерило за  класа. По същия начин, където много хора  живеят в непосредствена близост един до друг, индустрията за свободно време започва да се развива - музикални зали и кръчми се появяват в много градове, докато организираните спортни събития предоставят място, където богати и бедни се смесват заедно.

 В гръцката митология Посейдон, син на Кронос (Сатурн) и брат на Зевс (Юпитер),е един от семейството на богове на планината Олимп. Той получил господство над морето, когато Зевс, като цар на боговете, разделил управлението на света между тях. Морските и речните божества са често срещани по целия свят. Тъй като водата е едновременно даряваща и приемаща живот, много от тези богове и богини съчетават заплашителни и ирационални качества с по-доброкачествените им влияния. Морето винаги е било опасно място, особено за моряците, и репутацията на Посейдон е по-свирепа и непредсказуема отколкото тази на брат му Зевс. Той споделял разгневената природа на Зевс и неговата  способност за промяна на формата , но малко от чувството му за справедливост. Посейдон е с бурен характер, подвластен на териториални спорове. Когато е озлобен от провал, той може да си отмъсти, като нанесе или наводнения, или засушавания. Никълъс Кампион описва как морето заплашва присъствието на земята в митовете за  Посейдон чрез ролите, дадени на животни, особено на коня и овцете. След раждането майката на Посейдон, Рея, попречила на Кронос да погълне сина им, като го скрива  в стадо овце и дава на Кронос  да погълне жребче. Според Кампион „поглъщането на жребчето е ключът към природата на бога. Тази връзка препраща към корабите които „яздят“ вълните и също  сърфират, наподобяващи бели коне “. Според легендата ненаситният апетит на Посейдон го довежда до няколко брака, както и връзки с нимфи ​​и смъртни. Когато сестра му, богинята на плодородието Деметра, превърнала се в кобила, за да му устои, той приема формата на жребец - форма, в която той също съблазнил Медуза, съюз, в резултат на който се ражда крилатият кон Пегас. Когато Посейдон превръща Теофан в овца, за да я прикрие от ухажори и сам себе си в овен, той е овена, чието златно руно трябва да присъства в митовете за Язон. 

Архетипът на Дионис също е свързан с Нептун. Дионис е бил преди всичко бог от религиозен екстаз, кредитиран с въвеждането на отглеждането на лозата от човечеството. Неговият храм са горите, а неговите последователи, Менадите, жени, които танцуват в състояние на транс. Последователите на Дионис го празнуват с фантастични ритуали, една традиция на изпълнение,  което обхваща както сериозната култура, така и чистото забавление. В традиционните картини Нептун, като бог на морето, често се изобразява с дълга брада и течаща коса. Той държи тризъбец . Превозът му обикновено е направен от огромна черупка на раковина, теглена от делфини или морски коне. Понякога той е показан да язди делфин. Образът му е свързан с неговата партньорка Амфитрита  и тази кралска двойка често е изобразявана заобиколена от морските божества,тритони и нереиди.

В астрологията много от думите, които се струпват около Нептун, предизвикват чувство за мистерия - мъгляв, неуловим, трансцендентен, объркващ ... На всеки етап ни се напомня, че  е трудно да се улови този хаотичен бог в мрежа от астрологични принципи. За реалният афинитет на Нептун са области, които са извън ежедневния ни опит. В същото време, както и при повечето астрологични понятия, е полезно да има отправна точка - дори когато липсата на фокус сама по себе си е централна тема. Концепцията за Нептун като бог на океаните веднага предизвиква усещане както за примамливостта, така и за мистерията на нашите морета. Това е място на крайности. Това е царство на красотата и очарованието - но и на опасността, трагедията и страха. А силата на морето се усилва от способността му да се движи капризно между тези крайности. Най-спокойният плаж може да се превърне в място на ужас, когато вълните, като разгневен Нептун, набъбват от невидими дълбочини. В наталната карта Нептун обозначава сферата на живота, който вероятно е извън нашия съзнателен контрол. В тази област може да сме обект на илюзии - да бъдем вплетени от изяви, които маскират сложността под повърхността. Тризъбецът на Нептун е един от най-разпознаваемите от планетарните символи. Той е в основата на неговия глиф и идентифицира този бог в много произведения на изкуството. Тризъбецът е и инструмент, познат на човека - за риболов и оцеляване. Това просто изображение ни напомня, че океанската пустиня на огромния дом на Нептун може да ни възнагради с неочаквана богатство.

Появата на планетата Нептун подчертава сложната връзка, която съществуват между изображението и реалността. За разлика от Марс с неговото ярко червено петно​​или Юпитер с пламтящ външен вид, спокойното изображение на Нептун осигурява ефективна маска за дейност, която е бурна, враждебна и дивашка. Астрологичният Нептун предупреждава колко лесно можем да се промъкнем в направените предположения, особено, когато са вдъхновени от блясъка на изявите. Нептун също намеква за собствената ни способност да проектираме впечатление или изображение, което затъмнява другите слоеве на реалността. Историята на откритието на Нептун илюстрира как интелектуалните знания могат да бъдат замъглени от предположения, които издържат дори на осезаеми доказателства. Това също предполага че разкриването на истината може да се осъществи според собствения си времеви мащаб, независимо от интелектуалната теория и конформистки модели. Нептун ни напомня да държим съзнанието будно- в случай че невъзможното стане възможно и мечтите ни се сбъднат. Подобно на морето, Нептун функционира според  ритми, които могат да бъдат изпитани като дълбоки потоци в живота ни. Вдъхновението може да спи в продължение на много години и след това внезапно да се появи въпреки, а не заради нашите начинания. Историческият контекст на откритието на Нептун описва укриващите се ефекти на бързите социална промяна. Неоценени от сигурността на традицията и конвенцията, хората са били изправен пред дилемата, присъща на засилената свобода. Нептун може да ни доведе лице в лице с непознатото, така че да имаме малка възможност но „да го измислим, докато вървим напред“. Това предизвикателство може да разкрие както най-доброто, така и най-лошото в нас, когато се сблъскваме с периоди на криза, в които смелостта и вярата могат да вървят заедно със загубата и отчаяние. Много от нововъведенията, съпътстващи появяването на Нептун, включват някои средства за  манипулиране на реалността. Наркотиците, художествените произведения и духовната осъзнатост настояват за разширяване „вратите на възприятието”. Нептун символизира силата на нашето въображение, за да внесе богатството на творчеството в нашия живот. Митологичният Посейдон има гъвкава връзка с реалността.  Подвизите му пораждат ярки истории, в които способността за промяна на формата дава силно напомняне за това как  креативни, дори  и чужди стратегии могат да спечелят. Астрологичният Нептун предлага осъзнаването, че понякога нашите обичайни стратегии могат да се окажат безполезни или неадекватни. Домът на Нептун са непостижимите дълбочини на океана. Дионис, богът на екстаза и трансцендентността, олицетворява друга страна на сложната персона на Нептун. Дионис обитава света  по здрач в горите. И двата бога са символ на мощни сили които дебнат извън съзнателния ни контрол. Астрологичният Нептун олицетворява способността за преодоляване на ограниченията на физическото съществуване. Това може да се случи чрез въображението и чрез мечтите, които са в несъзнаваното. Това е възможно чрез визионерски опит , спонтанно  или индуцирано от лекарства. На това ниво Нептун може да се прояви като загуба, когато, както е известно границите се разпадат, за да ни потопи в свежестта на новия опит.

В тялото: Като съуправител на Риби, Нептун управлява стъпалата, нашата непосредствена точка на контакт с физическия свят. Методи за лечение които се основават на работа на краката ни връщат обратно към Древен Египет, докато модерните форми на рефлексология започват да се появяват в края 19 век. В светската астрология Нептун представлява Светия Граал на едно поколение. Той представлява идеали, които по същество са недостижими, въпреки че стремежът за постигането им вероятно ще вдъхнови богатството на творчески и културни постижения. Като бог на морето,  Нептун е приравнен с границите на живота, които преди са били управлявани от Луната- пристани, пристанища и кораби. Неуловимата му природа му дава афинитет към скритите места като болници, затвори, манастири. Състраданието на Нептун  свързва управлението му над  широк кръг от уязвими и маргинализирани хора - лудите, тъжните и лошите. Той е съюзник и на мистици и визионери, и на много хора, чиято духовна вяра или система от вярвания може да лежи извън границите на организираната религия. Влиянието на Нептун често е очевидно при хора, които работят с изображения - художници, фотографи, създатели на филми, модни дизайнери, рекламодатели. Като бог, който променя формата си, Нептун е  в зоните на здрача, където идентичността може да стане преносима - кина и художествени галерии, музикални,  поп концерти, заведения и нощни клубове. В природата: Като бог на океаните, Нептун има господство над морето и океани и сфери, които лежат отвъд повърхността им. Луната управлява приливите и отливите, докато Нептуновото влияние се вижда в по-капризното и неуправляемо поведение на нашите могъщи океани. Нептун е свързан с елемента Нептуний, с маслото и с всички прозрачни вещества като газове .Ключовите думи са морето, трансцендентността, възвишеното, божественият копнеж, нематериалното, въображението, очарованието и съблазняването, мечтите, илюзията и блясъка, фантазията, магия и митове и легенди.