Title

December 19,2019

Слънцето- това е централното ядро ​​на нашето същество.  Жизнената сила. Нашето чувство за лична уникалност, вътрешна сила, авторитет и самоувереност. Тук е въплатен нашият образ на героя. 

Слънцето се символизира от Кръга на Духа, като точката в центъра представлява съзнанието или божественост, творческата искра, родена от себе си извън празнотата. Слънцето управлява зодиакалния знак на Лъв и денят му е неделя/ Sunday/

Астрономически Слънцето е центърът на Слънчевата система и всички планети се въртят около него. Няма живот без Слънцето; то осигурява светлина и топлина, енергията така необходима за съществуването на живота на Земята.

 В митологията, повечето древни култури са разпознавали и почитали слънчево божество - Слънцето е носителят на светлина, огнена, динамична, креативна сила . Това е духът , свързан с вавилонския бог Шамаш (великият благодетел надарен с непогрешимост поради неговата абсолютна закономерност на движение) и с Хелиос в Древна Гърция, който кара  колесницата на Слънцето през небето. Можем да видим слънчевия принцип при  други божества- Ра на древните египтяни, Луг Келтик -Бог Слънце, Сол на римляните, Хваре на Иранци и Сурия от санскритската литература – всички божествени принципи, които олицетворяват животворният дух на СлънцетоГръцкият мит за Аполон също е интересна връзка с нашата концепция за астрологичното Слънце. Въпреки че първоначално не е слънчево божество, той споделя с Хелиос епитетът „Феб“ или „светъл блестящ “, подсказващи качества на светлината и в митологията, съпругата на Зевс Хера, ядосана на връзката на съпруга си с Лето, забранява на всеки да приютява Лето за раждането, така че Лето се скита далеч, и най-накрая отива на остров Ортигия, където  ражда близнак на Аполон , неговата сестра Артемида (богиня, свързана в по-късните митове с Луната). Артемида изскача напред и завежда Лето, все още раждаща, до съседния остров Делос, където, след цели 9 дни тя ражда Аполон. Остров Делос става свещен за Аполон и неговата светиня там се пази от две статуи на лъвове. Историята ни напомня, че докато Луната представлява начини на поведение и реакция, които са склонни да възникнат спонтанно, златото на Слънцето е целта на нашето индивидуално алхимично пътуване,и може да се появи напълно, само след цял живот усилия. Приеман в древния свят като място на камъка Омфалос или център на света, Делфи също има своите асоциации с Аполон. Поговорката „Знай себе си“,Know thyself/ вписан в предната част на храма на Аполон тук, ни напомня за централната част на слънчевия принцип и значението на Слънцето за  символизиране на нашето пътуване към автентичноста.

Слънчевите изображения изобилстват в древните миове и легенди и в богатия свят на приказките. Най-пълното и въображаемо изследване на подобни истории може би е на Джозеф Кембъл „Героят с хиляда лица”, едно дъхновяващо разглеждане на героите на митовете на древната култура, което ни позволява да виждаме с голяма яснота на провалите и триумфите на слънчевия герой по време на неговото пътуване към самореализация.В много култури Слънцето носи древна асоциация с царството и неговите връзки към божеството и божествеността- кралят - който държи мястото си като пряко въплъщение на централното божество, безсмъртният и вечен дух, блестящ в човешка форма. В това отношение можем да погледнем към слънчевия култ към египетския фараон Ехнатон, към вярата в Япония или сред инките, че техните императори са слизали от Слънцето.В по-ново време имаме примера на френския крал Слънце Луи XIV или  растафарианската вяра в божествеността на император Хайле Селасие, представен на етиопския флаг от коронования Лъв от Юда. Същото важи и за Слънцето в астрологичната карта, където то има почетно централно положение, символ на мястото, където можем да заемем гордо  и да разпръснем нашата собствена божествена светлина.В личната карта за раждане Слънцето описва нашето чувство за идентичност и какво  ни оформя , върху какво бихме искали да се съсредоточим,  и централната ни цел. Според знака, дома и връзката с други планети в диаграмата, Слънцето ни дава най-фундаменталните улики за това кои сме. Глифът  на Слънцето подсказва за революция около централното ядро, точно както Земята се върти около Слънцето в Слънчевата система - за да  развием най-добре собстения си потенциал, къде трябва да концентрираме енергията си в кои конкретни посоки и позиция . Слънцето в диаграмата ще даде още и информация  какъв трябва да бъде фокусът ни. Това е сърцевиден център на рождената ни карта и указва пътят към развитието и изразяването на истината. Самостоятелно, като символ на божествената искра вътре, тя показва жизнената сила и индивидуалния творчески дух в нас. 

 Отразявайки централността на Слънцето в Слънчевата система, астрологичното Слънце предполага как и къде самите ние искаме да бъдем забелязани и да ни се възхищават. То указва какво поражда в нас чувство на гордост и там, където желаем признание от другите. Тук можем да бъдем уникално себе си, различни от всички останали, придобивайки усещане за "безсмъртие" чрез нашите творчески дарове към света, независимо дали това е под формата на страхотно произведение на изкуството или на най-скромни постижения - чрез Слънцето се научаваме да развиваме своето уникално творчествоумения и таланти, които имат силата да живеят, след като ни няма. Колкото и да е важно да ни казва кои сме, Слънцето ни казва  и какви сме в процеса на осъществяване на нашата жизнена програма. Със Слънцето, ние самите ставаме „герой в създаването - тук сме предизвикани  да се впуснем в търсене, чиято крайна цел е намирането на нашата истинска идентичност. Истории като Джейсън и аргонавтите, Тезей и Минотавърът, Хари Потър, Междузвездни войни и дори Кралят на лъвовете имат типични елементи на слънчевия герой в митология по време на работа и са полезни алегории за пътуването, което правим през нашето астрологично Слънце. Те ни напомнят за обредът на преминаване, на който трябва да се подложим за да станем напълно себе си,  призовани далеч от безопасността и комфорта на предизвикателното пътуване към нашата по-голяма цел и съдба.

Слънцето е „мъжка“ планета в астрологията – то капсулира качествата, описвани традиционно като мъжествени. Често (макар и със сигурност не изключително) то представлява мъжки фигури, особено бащата. Като значимо за баща (и като разширение всеки, който е играл подобна роля на „мъжки авторитет“)то ни показва преди всичко връзката ни с него - как ние усещаме влиянието, което има върху нас и наследените от него модели , както положителни, така и отрицателни. Особено в ранния живот можем да проектираме енергия на нашето Слънце върху другите - тези, които виждаме като авторитети, креативни, жизнени  или властни и кой следователно  ще ни покаже какво трябва в крайна сметка  да развиваме в себе си. В този смисъл може  да опише хората, мъже и жени, от които търсим вдъхновение за собствената си слънчева енергия .За една жена Слънцето и Марс допринасят за това което Юнг нарича „animus“ („мъжественост“  )точно както Луната и Венера допринасят за „Анима“ (или „женственост“ ). По този начин Слънцето и Марс заедно се свързват с активно изразяване, съзнателен фокус и собствена воля, които са толкова съществени за нашето усещане за цялост, колкото инстинкта да се свържем, споделяме и си сътрудничи с другите.

В тялото Слънцето управлява сърцето, гръбначния стълб и очите (в традиционната астрология, се казва, че управлява дясното око при мъжете и лявото око при жените, а Луната управлява дясното око при жените, и лявото око при мъжете).

В мунданната астрология Слънцето символизира държавните глави, управляващият монарх, президентът или министър-председателят, управителят или главният изпълнителен директор, всеки, който е в централната власт. Слънцето е свързано със министъра на финансите, латотърсачи и магистрати. Местата, обозначени от Слънцето, са кралски съдилища и дворци, театри и величествени сгради или зали.В природата Слънцето е представено от животни като лъв, орел, мишелов, морски звезди, лебед и светещ червей. Дърветата, свързани със Слънцето, са кедър (Cedrus libani). Сред билките му са розмарин (Rosemarinus) officinalis), жълт кантарион (Hypericum perforatum), който се използва като антидепресант, невен (Calendula officinalis) ). Слънцето властва над ярко величествени жълти, оранжеви и червени цветя, както и лимони и портокали. Минералите, металите и камъните, свързани със Слънцето, са злато, рубини и мрамор.

Ако искате да научите повече за Вашето Слънце в личният ви хороскоп можете да се свържете с мен :

Tel. +359888512388

astro@sofishouse.com