Title

February 24,2020

Aрхетипите на Уран включват ексцентрика, гения, бохема, иконоборството. Гръцкото му име е Ouranos. Глифът му е създаден от два полумесеца на душата (понякога изписани като две вертикални линии), обграждащи кръста на материята и отгоре кръгът на духа. Той е съуправител на Водолея (със Сатурн). Не го свързаваме с дни от седмицата, тъй като тази традиционна кореспонденция е установена много преди откриване на външните планети.

Астрономически Уран е „странната топка“ на Слънчевата система. Въпреки информацията изпратена обратно от космически сонди, той все още е обвит в мистерия. Повърхността на Уран е почти без отличителни характеристики, с изключение на красивия си електрически зелено-син цвят. Най-забележителната особеност на планетата е нейният наклон. Повечето планети се въртят приблизително успоредно на орбитата им около Слънцето. Изглежда, че Уран е бил съборен настрани, може би чрез масивен сблъсък, така че да се върти на 98°,повече от прав ъгъл, към равнината на неговата орбита. Екваторът на планетата изглежда вертикален, така че отстрани да изглежда сякаш Луните на Уран се движат около него с движение нагоре-надолу. Този наклон също помагаза  създаване на екстремни сезони и полярните райони на Уран остават последователно на слънчева светлина или тъмнина в продължение на десетилетия . Уран има пръстени като Сатурн, макар и не толкова ярки, тъй като съдържат по-малко лед и облак. Уран има поне 15 луни. Наречени на герои от Шекспир, луни като Татания, Оберон и Миранда създават усещане за странността на далечния Уранов свят.


На Уран са необходими 84 години, за да орбитира Слънцето, давайки му средно 7 години във всеки знак. Уран може да бъде открит с просто око, но при двойно разстояние от Слънцето като Сатурн, той изглежда слаб и незначителен в компанията на много едва забележими звезди. Откриването на Уран е завладяваща история. През 17-ти век астрономията постига голям напредък в резултат на изобретеният в Холандия телескоп. Небесата започват да  разкриват чудеса, които никога досега не са били виждани, като луните на Юпитер, наблюдавани от Галилей до 1610 г. Според Николас Кампион, Уран вероятно е бил записан над 20 пъти през този период - но винаги като неподвижна звезда. Това всичко се променя във вторник на 13 март 1781 г. между 10 и 11 ч., когато Уилям Хершел с телескоп заснема първото окончателно наблюдение на неуловимия Уран, предвестник на нашия съвременен свят.

Хершел е германец от Хановер, но пребивава в Бат, Англия. В професионалното си качество на музикант Хершел се радва на покровителството на Крал Джордж III. Хершел проявява страст към астрономията и посвещава свободното си време на амбициозен проект за броене и записване на всички звезди на небето. Сестра му Каролайн поддържа къщата и също като астроном от своя страна, играе важна роля в сканирането на нощното небе. Хершел си направил собствен телескоп - в задната градина. Уран е открит по време на началните етапи на Индустриалната революция в Англия, 15 години след Декларацията за независимост в Америка и осем години преди Френската революция. Астрономически появата на Уран „събужда“ вече съществуващите концепции за изграждането на слънчевата система - точно по това време когато в западния свят съществуващите йерархии на властта коренно се развиват и променят.

 В гръцката митология историята на Уранос (Уран) е мрачно четиво. Като син и съпруг на богинята Земя/ Гея и баща на Кронос (Сатурн), Оуранос е бил основател на семейството на безмилостните безсмъртни, които са направили своя митичен дом на планината Олимп. Гея ражда много деца, а Уранос ги ненавижда всички. Първо идват 12 титана, после три циклопа и накрая три чудовища. Щом се раждат, Уранос  ги натъпква  обратно в утробата на Гея от нощното му свързване с нея - ефективно погребвайки ги дълбоко в земята. Гея, вече в постоянна мъка, заговорничи с най-малкия си син Кронос, за да сложи край на тази тирания. Тя му дава железен сърп и следващия път, когато Оранос ляга с нея, послушният син кастрира баща си със сърпа. Кронос хвърли отсечените гениталии в морето.  От тяхната пяна се ражда Афродита, богиня на любовта. Едновременно с това, черна кръв от ужасната рана пада на земята, произвеждайки фурии, гиганти и нимфи. В своята книга „Новата астрология“ Никълъс Кампион описва съществената роля на Уран като  небесен бог. Това произтича от начина, по който митът му установява асоциация с нощното небе, тъй като през нощта Оуранос лежеше с Гея. „Такива небесни богове се срещат в почти всяка култура и в индоевропейската общества от Европа и Азия те са склонни да бъдат мъже .. Небесните божества могат да се разглеждат и като даряващи и отнемащи живота, защитници и разрушители. Те са или божества, като Нут (Египет), или сурови бащински фигури като Уранос и Яхве.Кампион продължава да обяснява символичното значение на суровата съдба на Оуранос. От действието, което разделило родителите му, Гея и Уранос, Кронос (Сатурн), си  спечелил  репутацията на пазител на границите. Защото в символично отношение неговото действие не само откъсва небето от земята, но също и мъж от жена,  съзнание от несъзнателно и интелект от инстинкта.

Прометей е друг герой от гръцката митология, чиято история се разглежда като имаща значение за астрологичния Уран. Прометей е един от титаните, шампион на човешкия род и известен с кражбата на огън за човечеството. За това си деяние той е наказан от Зевс, като е окован в скала в Кавказките планини, където орел кълве черният му дроб. Тъй като черният му дроб се обновява ежедневно, наказанието му така и не стига до края. Според древната история именно Хирон е освободил Прометей от това мъчение.


Концепцията за Уран като небесно божество моментално предизвиква усещане за безкрайно пространство като естествена сфера на този капризен бог. Защото може би само небето е достатъчно огромно, за да задържа неговия неспокоен дух - хаотичен като този  на вятъра, непредсказуем като мълния, пламтящ като дъга. . В Таро Уран, като съуправител на Водолея е съюзник на звездата – символ на иновативния и креативен ум. Общата нишка между тези предизвикателни образи е, че ролята на астрологичният Уран е за това да ни отведе до места, където никога не сме били преди – дали искаме  или не искаме да отидем.Астрологичният Уран, шампион на неочакваното, сега изглежда е в опасност попаднал в мрежа от идеи, които заплашват да станат толкова твърди, колкото всичко създадено от традиционните планети. Например, Камион описва урановата личността като „упорита, радикална, идеалистична, антисоциална, самоволна, често интелектуална, както анархична, така и авторитарна.  Такива ключови думи са полезни, стига да са верни на приключенския и любопитен дух на Уран, те се разглеждат по-скоро като стартова подложка отколкото задънена улица. И така, как можем да оправдаем беглото влияние на тази комплексна планетата, за да  оценим ролята на Уран в наталната карта? Едно място за начало е разглеждайки различните елементи на мозайката от информация, с която разполагаме. Този вид на подход може да добави дълбочина в нашето разбиране, като същевременно дава възможност за бъдещи концепции по начин, който съответства на собствения дух на Уран за непрекъснати иновации. Астрологичните символи, свързани с Уран, са глифът на планетата и зодиакалния знак Водолей. Глифът на Уран изглежда като ранна телевизия въздушна, предполагаща предаване на сигнали от една зона в друга. Възможно ли е в астрологичната карта Уран да държи пространството, където е необходимо за да вземем на борда чужди идеи? Може би това описва способността ни да да интегрираме необичайно ново преживяване по начини, които могат да нарушат, но и да обогатят живота ни? 

  Символът на Водолея е като вълни - въздушни вълни или воднисти вълни. Вълните предполагат движение, което е безкрайно и без конкретно намерение или резултат, просто движение, което е същността на живота. Говорим за „създаване на вълни“, когато описваме хора и инициативи, които имат силата да ни изтръгнат от приетите модели на мисъл и поведение. Образът на вълните също се вписва в потенциалното въздействие на Уран, чийто афинитет към радикална промяна може да избухне в живота ни като приливна вълна или цунами. Такива събития могат водят до последващи сътресения, които пулсират през живота ни като образец на вълни. Астрономията на Уран описва планета, която е изумително красива - но дава далеч малко от детайлите му. Държи се отделно. През 1781 г. появата на Уран разбива дългогодишното статукво на Слънчевата система. Това е наложено  от неконформисткото поведение на планетата. Със своя хаотичен наклон Уран подчертава своята роля на вълнуващ ексцентрик.Така че може би Уран в наталната карта може да функционира като разсейване, отклонение далеч от интимността. Мощно поставен Уран може да парадира с вълнуващ характер и черти, които ефективно екранизират по-уязвимите или отделни части на личността. Уран е тясно свързан с концепцията за ексцентричност. Това става подобно на елементи от откритието на планетата - по ексцентричен начин. Историята на Уилям и Каролайн, астрономи-аматьори, противоречи на дейността на основната наука. А задната градина в Бат не е очакваното място за пробив на астрономията! Идеи за равенство също се появяват; за Каролин, като жена в мъжкия свят на науката, несъзнателно внася успеха си в историята за женската еманципация. Дуетът на брат и сестра е прекрасен пример за това как духът на Уран може да вдъхнови ние да игнорираме границите на конвенционалното, за да вървим напред като прогресивни новатори.

Именуването на Уран изглежда като сага. Първоначално Хершел пожелава да наричат ​​планетата на неговия покровител, крал Джордж III, докато британски астрономи предпочитат да нарекат новата планета Хершел. Уран, името, предложено от немския астроном Йохан Боде, е прието през 1790г. Интересно е да се отбележи ,че макар това да привежда Уран в съответствие с традиционните планети, той също бързо  го извежда до  жизненоважно положение, свързвайки го с Оуранос, герой от митологията.

В исторически план Уран е открит във време на бурен социален преход. В много страни от западния свят, дългогодишните йерархични системи започват да се рушат под силата на идеологическите вълни на вълнения от всеки ранг на обществото. Като мощна илюстрация на думите както горе, така и долуоткриването на новата планета прекъсва организираната слънчева система и е огледална на социалните разрушения и промени и жеаланието на  обикновените хора  да бъдат забелязани и техните нужди да бъдат взети предвид.

От това можем да видим, че Уран в наталната карта може да символизира начините и средства, чрез които се стремим да бъдем забелязани, да бъдем взети под внимание. Това може да наложи разрушаване на стари бариери - социални, политически и лични. Положителния Уран изхвърля изпреварващи модели, които стоят на пътя на прогреса. Отрицателно, Уран може да се привърже към идеали толкова силно, че целта да оправдава средствата. Радикалната промяна често изисква жертва и под егидата на Уран може да се окаже загуба на сигурност ,а стабилността е цената на свободата. Митът за Уран се концентрира върху едно шокиращо събитие - кастрацията му от неговия син. Този брутален акт е, изглежда, необходим за оцеляването на Гея и за продължение на живота на земята. Както ни се казва, това е постигнато чрез използване на сърп, това предлага ранен пример за механизация, играеща жизненоважна роля за човечеството . Конспирацията на Гея със сина й Кронос изрича необходимостта от оцеляване. Тя показва ефективността на план, който съчетава хитростта с грубата сила. Той също така повдига въпроси, които изглеждат толкова актуални в днешния свят на поляризирани култури през периода на социалните и политически катаклизми през 18 век. Те се въртят около взаимодействие на личната отговорност с колективния идеализъм. Докъде сме готови да отидем в името на нашите идеали? Какви нива на бруталност и саможертвата са приемливи за всеки един от нас в името на прогреса – или личен или колективен? И накрая, какво считаме за напредък?  

В наталната карта Уран съдържа улики към основни въпроси, които можем, или не можем, някога да имаме възможност или смелост наистина да изследваме. В тялото Уран се свързва с глезените чрез владението на Водолея. Той също така управлява конвулсии, епилепсия, спазми. В светската астрология Уран е „покровител на всичко, което издига човечеството от земята и го издига на небето към митологичната му област във възходящия прилив на усилие за постигане на абсолюта”.Това води до връзката му с летищата и самолетите, космическите станции и космическите кораби. Връзката на Уран с механизацията и технологиите внася множество човешки произведения  и изобретения - електричество, електроцентрали, компютри и информационни технологии, фабрики и масово производство.  Уран вероятно ще бъде виден при хора на крайностите - дали насърчават свободата на изразяване или собствения си личен интерес. Най силния белег на  Уран е силата на идеологията, а не на някакъв конкретен път на мисълта или убеждения. В природата Уран е свързан със земетресения, мълнии и електрически бури. Уранските същества могат да включват клонирани животни, като овцате Доли. Цветът му е тюркоазено син и неговият елемент е уран. Ключови думи Иновациябунтавтономияексцентричностнезависимостотчуждениемеханизациятехнология, прогрес.

Това е Уран - повелителят на небето. Великият будител. Импулсът да бъдеш различен, радикален,независим и свободен. Желанието за преодоляване на ограниченията на естествения свят. Прояви както на крайности, така и на  внезапна промяна, често разрушителна. Свързан с бунт и революция.

 

www.sofishose.com

за лични консултации:

astro@sofishouse.cpm

0888512388