Title

March 24,2020

За новолунията, пълнолунията, затъмненията и други емблематични събития в космоса които имат отражение на земята. Новолунието и Слънчевото затъмнение са периоди на ново начало, въвеждане, нова енергия и вълнение. Пълнолунието и Лунното затъмнение са периоди на осъществяване,  разрешаване на проблеми и довеждане на нещата до край. Силната енергия на затъмненията има влияние до 1 година и тя може да бъде активирана дни преди или след самото събитие. В древността хората са се плашели от тези събития на небето и са ги смятали за предвестник на беди и нещастия.

Погледнато в ретроспекция , събитията които се случват в момента биха могли да бъдат предвидени(от астрологична  гледна точка.) И много го направиха.Нямам особен афинитет към мунданната астрология, но събитията от края на 2019 и началото на  2020 година предизвикват интерес.

1 .На 23.11.2019 г. Нептун, който в мунданната астрология е свързан със вируси, инфекции, бактерии , и особено когато те са със неясен и неизяснен произход става стационарен на 15 градус във знака на Риби. В картата на Ухан/Китай е в 12 дом, изключително силно поставен и по дом и знак, а и в съзвучие със  своята природа- Нептун е Енигма- заразата не става явна в самото начало.  Наскоро бяха изнесени данни че първият заболял в Китай, вероятно се е заразил през Ноември.

2. Последното новолуние със затъмнение  за 2019 г. беше на 26.12.2019. В Ухан то се случва в 13.13 минути на 4 градус в Козирог. Първият сигнал за заразата е от 31.12.201, само 5 дни след затъмнението. Картата е красноречива за събитията които престоят. Не само там, но и със световен отзвук и последствия.- Южен възел точен съвпад със МС. Южният възел в астрологията се свързва със знания и опитност  които сме натрупали от миналото. Във ведическата астрология има лоша слава на кармична точка „Кету- опашката на дракона“ или вероятно там където изкупваме грехове защото сме били изкушени в миналото. Някъде в някои школи го асоциират със Сатурн ( Северният със Юпитер)- Господарят на Кармата. МС или 10 дом  е дом на влиянията с публичен отклик. Тук са политическите възгледи , бизнесът и кариерата. Вероятно обществото ще плаща за стари грехове. Самото затъмнение е в 9 дом в съвпад със Юпитер - домът на духовността, философията и далечните пътешествия. Хауърд Саспортас го нарича „Пълната свобода на съществуването.“ Той описва перспективата, която получаваме, когато разглеждаме живота от разстояние. Пътуването ни помага да видим света от различна перспектива. Това което в момента се случва е в съзвучие на енергията на 9 дом съчетано със посланието на Козирог , методичен, консервативен и  загрижен. Наличието на Юпитер тук подсказва  и за  голяма мащабност и разпростиране- в рамките на един месец светът беше обхванат от страх и паника от епидемията. Новолунието със затъмнение в Козирог има мощна енергия която  очевидно се изрази във необходимостта от поставяне на граници ( буквално затваряне на граници) , лишения, трудности и необходимото условие стоически да понесем трудностите.


3. За парада Сатурн –Плутон,съвпада със затъмнението е като пусков механизъм  на 12.01.2020- събитията са в ход-първи заразени смъртни случаи извън Китай.  Сатурн известен още като Господаря на кармата, страж който пази границите, но също поставя такива, изисква дисциплина, смирение, отговорност към себе си и обществото. Очевиден резултатът от неговото присъствие- затваряне на граници, ограничаване на хората, поставяне под карантина. Ролята на Плутон, другият сериозен играч ,след неговото откриване през 1930- мрачен период в западния свят и последвалите катаклизми в Европа, подтикват астролозите да го разглеждат като предвестник на катастрофални събития, кризи и трансформации на цялото общество. Неговата позиция тук е повече от осезаема- тайният смъртоносен вирус, който носи смърт, но и изцеление и възраждане. Психозата и страха, манипулацията и финансовата криза са все области управлявани от Плутон. Но също така той помага да се премине отвъд границите на материалния  свят. В древна Гърция са вярвали в прераждането, така че в крайна сметка смъртта не се счита за край на съществуването. На каквото и да ни научи Плутон, то винаги ще извади на повърхността най тъмните ни страхове които ще се наложи да превъзмогнем, да осъзнаем собствената си сила за промяна и продължение.


4. Новолунието във Овен – 24.03.2020.което е на 4 градуса отново в кардинален знак, Овен прави точна квадратура към Затъмнението от 26.12.2019 в Козирог. Кризата се изостря. В България новолунието се случва отново в десети дом- политически, социални и обществени активности предстоят. Прилагане на власт и сила от страна на властимащите пред погледа на обществото. Борба на всеки индивид за справяне със позицията в която е поставен. Хирон – Универсалният вселенски лечител е в съвпад със новолунието. Хирон в астрологията се свързва повече с процесите отколкото с принципите. Ролите на Хирон като учител, лечител, шаман, мъдрец предполагат основни теми за съзряване и развитие . Като праг между физическото и духовното той ни насочва към интегриране на сферите на нашият опит в името на оцеляването и продължаване на съществуването.  Марс и Плутон са в съвпад увеличавайки напрежението и високия волтаж на това безпрецедентно глобално карантиниране. Този взрив на енергия по кардиналните оси с новолуние в Овен ще изостри и ускори новаторски пробив в контрола, разбирането и управлението на този вирус.


5. Навлизането на Сатурн във Водолей 22.03.2020г.

Този легендарен цар от римската митология Янус има две лица, което му позволява да гледа както миналото, така и бъдещето. Сатурн по този начин наследява афинитет към промяната - загриженост за това как миналото става бъдеще, как едно състояние или фаза на живота се променя в следващата. Митът за Кронос / Сатурн придава мрачна версия за необходимостта да се приеме този процес на промяна. Във Козирог той представлява една добре развита обществена съвест. Там той рядко помага и ни позволява  да се отклоняваме или пренебрегваме нашите ограничения. Там сме склонни да изглеждаме много сигурни и да предприемаме пресметнати стъпки, основани на „реалистична“ оценка за наличните възможности. Практичната природа на Козирог се комбинира със порива на Сатурн да контролира. Навлизането на Сатурн във  хуманния Водолей ще  се задейства прогресивно на социално ниво. Внимателно ще  формулираме нови обърнати към  бъдещето цели. След катарзиса през който преминава целия свят, желанието ще бъде насочено да се промени  структурата на обществото като цяло. Песимизмът ще отстъпи място на умерен оптимизъм в социалното преструктуриране. Експериментаторския знак на Водолей се комбинира със консервативния Сатурн и ни подтиква да търсим неизпитани методи и процедури със търпение и умереност. В следствие на глобалното карантиниране на света,  желанието на Водолей за просветление на масите ще подтикне света да се разбунтува срещу остарелите модели на социално поведение, безполезни традиции, в опит да провокираме нови и по ефективни структури в обществото. Реформацията ще бъде смесена със голяма доза здрав разум и самосъхранение. И планетата и знака притежават голяма склонност към технологични или обслужващи обществото умения. Изобретателния Водолей ще бъде използван с голяма отговорност в практически новости и прогресивни идеи за коренна промяна. Ще падне маската на общественото благоприличие защото Водолея иска истината да бъде узната на всяка цена.


6.Съвпада Сатурн/Юпитер в края на 2020г. във  въздушния  Водолей ще засили нашият етичен и морален кодекс, нашият  „ цивилизоващ“ инстинкт. И двете планети са свързани със растежа, движението и значението. Нито Сатурн нито Юпитер са изцяло лични или трансперсонални планети. Те представляват граничните линии между вътрешните планети свързани със нашите индивидуални потребности и външните които асоциираме с  дълбоките промени в колективното. По различен начин и двете планети описват нашите виждания за живота и видовете етични структури като основа за вземане на решения. За Сатурн отговора е в работа,  страдание ,усилен труд, дисциплина, а Юпитер притежава много по различна нагласа да взима решенията благодарение на своята философска нагласа,  интуиция и медитация.  Конюнкцията във Водолей ще даде оптимистично планиране на работа , насочена към бъдещето, докато учим уроците на миналият опит да се справим със страха и огорчението. Този исторически съвпад на двете планети  във въздушният Водолей е наричан Голямата мутация. От 1802 до 2020 година , на всеки 20 години, само със едно изключение той е  във земни знаци. Единствено през 1980 е във въздушният знак на Везни , загатвайки за икономическите и социалните катаклизми. Вероятно сега сме свидетели на генезиса  на друга голяма социално икономическа промяна, сливане на традиции и иновации. Първите три месеца на 2020 дадоха заявка че годината ще бъде несигурна и ще проправи път за нов социален и икономически ред. Преминаването на съвпада на тези два социални стожери от земните знаци към въздушните символизират и индустриалната революция и последствията от нея (в земя) към драстично изместване на колективния  фокус на Водолея от материалната сфера към тази на ума и духовните ценности, от земята към небето.

8.Последното кардинално новолуние със затъмнение което ще окаже силно влияние е на 21 юни 2020г. 0 градуса в рак в опозиция на затъмнението от 26. 12.2019. Със пет ретроградни планети в този период и отново стационарен Нептун в съвпад с Марс , вероятно ваксината ще бъде факт, ще сме към края на епидемията и последиците от нея ще се усещат през втората половина на годината като социално икономически сътресения и желание за промяна не сам в България но и в глобален мащаб.
Каквото и да се случва на небето, то винаги намира отражение долу на земята. Всички трансперосални планети са на сцената през 2019/2020 поставяйки пиесата на живота вече със нов сценарии. Как ще го приемем и какво ще разберем от „ новият сезон“ зависи от самите нас. Процесите са необратими и със максимално смирение и разбиране за енергията на Вселената трябва да се вслушаме във посланията които тя отправя, защото ако ги пропуснем , то всяко следващо е по силно и звучно от предишното.


Запазете час за астрологична консултация:

office@sofishouse.com / 0888512388

Консултациите могат да се провеждат по Skypе или телефон.